Vyzkoušejte zdravou zeleninovou přílohu

Napsal Michaela Brázdilová. Posted in Zdraví

Jako příloha k masu se dají použít i zeleninové kaše - pyré a není potřeba se omezovat jen na brambory. Základem zeleninové přílohy k masu je uvařená, či udušená zelenina, rozmixovaná s máslem a smetanou a případně našlehaná. Určitě jde experimentovat téměř s jakýmkoliv druhem zeleniny - některé už patří mezi klasiku světové kuchyně.


Dýňové pyré.
Oblíbenou dýni (vhodné jsou zejména máslová, hokaido a nebo mexická) nakrájíme na kostky a udusíme, podlitou troškou vody a nebo kuřecího vývaru. Je možné použít i dýni pečenou v troubě, má pak výraznější chuť. Jako koření jde k tomu přidat třeba trocha čerstvého zázvoru, nebo šalvějové lístky. Je to ovšem skvělé i bez koření. Horkou dýni, spolu s trochou másla začneme mixovat a přiléváme ohřátou smetanu, či mléko, do požadované konzistence. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.